UW DIETIST

Het laatste nieuws over de perikelen in de wereld van de diëtist en Testimonials

5-02-2015

Avond spreekuur
Vanaf vandaag is er een avondspreekuur op donderdagen tussen 18:00 en 21:00 uur. Vraag ernaar bij het maken van uw afspraak.

08-01-2014

Sandra Aamodt, neurowetenschapper, over diëten
Een nieuwe kijk op diëten. Een inspirerend verhaal, van Sandra Aamodt, van de website van Ted, Ideas Worth Spreading

20-01-2013

Wat een kleine aanpassing voor impact kan hebben
2 jaar geleden vond ik mezelf - zoals mogelijk vele mensen over zichzelf denken - te dik. Dat was ook zo met een overgewicht van 22 Kg en verschillende klachten waar ik pas later bij het afvallen achter kwam dat ik ze had. Zo had ik altijd moeite met uit bed komen en wakker worden. Na de lunch een middag dip en kwam moeilijk 's avonds in slaap.

Na intensieve begeleiding door Uw Diëtist ben ik langzamerhand gaan inzien wat een ongelofelijke winst er valt te behalen als je je maar een beetje wilt bezighouden met voeding. Daar hoef je echt geen studie voor te volgen of moeilijke boeken voor te lezen.

Door mijn vragen neer te leggen bij mijn voedsel coach en het lezen van de artikelen die ik krijg bij een bezoek, is mijn inzicht in voeding verbeterd. Ik ben de overbodige kilo's kwijt en heb er persoonlijk succes mee behaald. Zo kom ik nu makkelijk uit bed, kan me langer concentreren door de dag, heb een overzichtelijk voedingspatroon en het belangrijkste van alles, mijn zelfvertrouwen terug gewonnen.Wat een korte inspanning wel niet te weeg kan brengen, ik raad iedereen aan hetzelfde te doen en merk wat er vanzelf gebeurt.

Bekijk hier de schema's die ik zelf opgesteld heb.

04-11-2012

Afsluiting Sluisbruggen Leidschendam 4-12 november 2012
Vanaf zonder 4 november 07:00 uur tot en met maandag 12 november zijn de Sluisbruggen voor autoverkeer afgesloten in verband met herinrichting van de kruisingen en de Leidsekade.

Omleiding
Tijdens de afsluiting kan autoverkeer via de Sijtwendetunnel of de Wijkerbrug in Voorburg naar Leidschendam.
Fietsers en voetgangers kunnen gebruik maken van de noordelijke sluisbrug, bij de Petrus en Pauluskerk.

03-08-2012

Een goed gevoel!
Hallo Nienke,

Het dieet dat ik van je heb gekregen werkt echt en ik heb mij in de afgelopen 2 à 3 jaar niet zo goed gevoeld. Mijn energie komt weer langzaam aan terug en ook de suikerwaardes blijven goed. Wat voor mij ook niet onbelangrijk is de ontstekingswaarde zijn ook geleidelijk aan het zakken waardoor ik minder last heb van gewrichtsontstekingen.
Ik heb nog wel een vraagje, moet ik geen vitaminen extra nemen zoals vitaminen C? Dit krijg ik nu natuurlijk niet zo veel binnen.

Ik heb het DieEETdieet ook aan een collega geadviseerd die haar diabetes tabletten moest verhogen. Zij is het dieet gaan volgen en ze kan nu minderen met haar tabletten en is ook flink afgevallen. Ze is ook verontwaardig dat ze dit zelf heeft moeten aankaarten bij haar diëtiste, deze vond het trouwens wel gelijk een goed idee.

25-07-2012

Keuzes, keuzes, keuzes
Beste Nienke,

Ten eerste wil ik je hartelijk bedanken voor de duidelijke uitleg van een probleem en geven van antwoorden op vragen waar ik al zo lang mee rond loop! Ik liep de praktijk uit, en voelde een enorme last van mijn schouders vallen. Het was ergens waar ik me op ingesteld had, want ik wilde eindelijk eens goede advies en hulp, omdat ik er klaar voor was dingen helemaal om te gooien. Maar ik ben gewend dat dan verwijzing op verwijzing of, erger, teleurstelling op teleurstelling volgt. Het is zo ontzettend fijn om anders mee te maken nu. Ik heb vertrouwen in jouw methode, omdat ik het hoe, wat en waarom begrijp. En omdat ik na al die jaren van jou als eerste bevestigd heb gekregen dat mijn stofwisseling inderdaad laag is – bloedwaarden toonden namelijk een normaal beeld – iets wat ik natuurlijk allang door had, maar wat als excuus werd afgeschreven.

Edwin en ik zijn het boek aan elkaar aan het voorlezen en in ons op aan het nemen, en tot ons door aan het laten dringen wat wij allemaal gaan veranderen in onze levensstijl. We merken hoe goed dit werkt, omdat we er echt samen mee bezig zijn. We hebben het gelijk over wat we lezen en wat dit nou eigenlijk inhoudt. Langzaam aan verwijder ik producten uit de voorraadkast, en maak ik dus plaats voor de gezonde varianten. De (ge)zoete dranken gaan bij mij al niet meer naar binnen, thee (warm of koud) en water nemen de plaats in. Alleen hierdoor merk ik al dat bepaalde producten opeens zoeter in de mond liggen, al na een paar dagen! Eerlijk is eerlijk, Edwin schrikt van de hoeveelheid producten die hij straks niet meer “mag” eten. We hadden bij de Albert Heijn een voorraad aangelegd met naar ons idee gezonde producten de afgelopen weken, omdat er nou eenmaal erg aantrekkelijke aanbiedingen lagen. Dit drukt ons nog meer met de neus op de feiten, maar dit maakt ons ook bewuster. Onze vrienden / familie zullen erg blij zijn met onze verandering in eetgewoonten, zij krijgen allemaal pakketjes toegeschoven en lijken dat verre van erg te vinden.

We hebben wel besloten om nog één keer koekjes oude stijl te bakken samen – deze keer een kleine portie. Zo zijn er wel meer dingen waarvan we als het ware “afscheid” willen nemen, en dat doen we dan ook. Ook de high-tea bon die we nog hebben liggen zal zeker geïnd worden, hoewel de steak restaurant bon waar we voor de vakantie geen tijd voor hebben, gisteravond naar vrienden van ons is gegaan. Ze waren hier overigens erg blij mee, dus geen weggegooid geld.
Deze week gaan we aan de slag met het opstellen van een boodschappenlijst voor de nieuwe voorraad die we met de komst van het salaris halen, we zagen dat er in het boek ook al een lijst stond met een voorstel daarvoor – erg handig. We vinden sowieso dat het boek erg praktisch op is gesteld en gemakkelijk weg leest, voor ons allebei een enorme opluchting. We hebben namelijk allebei moeite met ons tot lezen te zetten (hoe leuk het ook is!). Dit is echter geen punt.

Een wat langer verhaal kort: we zijn het die eet dieet in ons aan het opnemen, en langzaamaan stapjes in de goede richting aan het zetten. Tot de vakantie zetten we ons hiervoor in, tijdens de vakantie maken we zoveel mogelijk de goede keuzes, en zullen we ook al de maaltijd volgorde in gaan zetten op de meeste dagen.

Per 15 augustus, de dag na onze terugkeer en van onze afspraak, gaat het die eet dieet echt beginnen. De 14e koop ik alle benodigde versproducten in, en kunnen we volledig van start gaan. Ik heb er vertrouwen in dat het mij gaat lukken. Edwin zal misschien wat meer moeite hebben met de omslag, maar die ziet ook de grote voordelen van het dieet en wil mij daarbij ook steunen. Alles bij elkaar zie ik het goed komen.

17-06-2012

Goed nieuws is altijd welkom.
Goedemorgen Nienke,

Ik hoop dat je heerlijk aan het genieten bent van je vakantie.

Ik had behoefte om je een update te sturen. Goed nieuws is ook belangrijk om te vertellen, toch?

Toen ik begon met mijn nieuwe eetpatroon, stond mijn suikerwaarde rond de 17. Dave Schweitzer wilde me de waarde nog niets eens vertellen.
Nu na 4 weken weinig tot geen koolhydraten etc., kom ik bij de diabetesverpleegkundige vandaan en daar werd 7.8 gemeten.
Geweldig, hè!!

Dit is een hele grote motivatie om hiermee door te gaan.
Het eetpatroon geeft gelukkig genoeg mogelijkheden om er iedere dag iets lekkers van te maken.

Ik wil je, ook al ben ik pas 2 keer bij je geweest, bedanken voor deze belangrijke nieuwe stap in mijn etende leven.

12-05-2012

Door dit soort reactie weet je weer waarom je vak zo leuk en belangrijk is.
In de zomer van 2008 ben ik bij jouw praktijk gekomen. Te zwaar, ongelukkig en last van mijn lijf. Met jou ging ik aan de slag en kreeg ik het voor elkaar om op mijn streefgewicht te komen.
Nu, 2012 ben ik nog steeds op gewicht. 68 kilo hoort bij mijn lijf en daar ben ik ‘dik’ tevreden mee. Met een beetje gezond verstand kom je een heel eind heb ik inmiddels geleerd. Ik kies ervoor om soms te ‘zondigen’, maar dan geniet ik er ook extra van. Ik maak mijn eigen muesli voor mijn ontbijt zodat ik zelf grip houd op de suikers en ik maak ook eigen (zuur)desembrood. Ook blijf ik zoeken naar koolhydraatarme/-vrije recepten en probeer ik die enthousiast uit. Ik voel me hier heel prettig bij en zonder suikers/koolhydraten proef je gewoon veel meer, is mijn ervaring.

De kroon op mijn harde werken was vorig jaar juli. Toen was mijn trouwdag en mijn trouwjurk was maatje 36! Dat had ik nooit gedacht, maar ik voelde me er oppergelukkig in.

Ik wil je bij deze nogmaals bedanken voor je adviezen en wijsheid. Ik kan ze nu zelf toepassen en daardoor houd ik zelf grip op mijn eetpatroon en dat is een hele winst.

05-03-2012

Nienke, jij hebt mij mijn leven terug gegeven
Dit zei Ricardo één jaar na zijn operatie toen hij belde vanaf een hoge steiger in de bouw.

Na jaren sukkelen, struikelen, diëten, hijgen en puffen ten gevolge van astma begon Ricardo voor de 10de keer aan een nieuw leefstijlprogramma. Hij moest bewijzen te kunnen afvallen, discipline tonen en laten zien, dat hij het uitgezette traject van bariatrie serieus nam.

Met gemak kon hij aantonen meer dan een jaar onder behandeling te zijn geweest bij een diëtist, want Ricardo en ik kennen elkaar al jaren uit de praktijk. Hij heeft vele combinaties van pillen, uitgeschreven door de internist en longarts, geslikt. Zijn gewicht van > 180 kilo dat hij vergaarde door o.a. jarenlang automatisch continueren van hoge dosering corticosteroïden, slonk met moeite 4-5 kg en zodra hij de teugels weer even liet vieren vlogen er 6 kg aan. Wanhopig werd hij ervan. Sportschool, eiwitshakes, weer andere medicatie niets leek te helpen. Hij kookte zelf zijn warme groente lunch in de keet op het werk en ’s avonds bereidde zijn echtgenote alles wat wij voorstelden, niets hielp.

Bovendien dreigde hij arbeidsongeschikt te worden, hij kon nauwelijks meer lopen door ademnood, laat staan steigers beklimmen op zijn werk. Na lang wikken en wegen heeft hij op mijn advies contact opgenomen met de longarts en internist om samen eens te sparren over een gastric bypass. Het heeft uiteindelijk nog een jaar gekost voordat Ricardo op de OK lag, maar hij was ook Spaans benauwd. Zijn galgenmaal nuttigde hij samen met vrienden in een sterrentent. Zij genoten en dachten dat zij dit nooit weer zouden kunnen beleven. Niets bleek minder waar.

De operatie viel mee en tegen. De angst om te veel te eten zat er weken lang goed in. Pas toen bekende Ricardo, dat hij nu pas begreep wat ik met kleine porties bedoelde. Hij moest schoorvoetend toegeven voorheen echte bouwvakkers porties te hebben verstouwd. Binnen 5 maanden was hij een derde van zijn totale aanvangsgewicht kwijt en was hij eigenlijk al op zijn streefgewicht. Hij was eigenwijs, dacht het zelf wel te kunnen en te weten en had verzuimd contact houden met de diëtiste. Hij was reuze blij met zijn nieuwe gewicht, maar conditioneel was hij een vaatdoek, terwijl hij braaf dagelijks zijn vitamine cocktail slikte. Voor de operatie kon hij met gemak een zak cement optillen en na de operatie kon hij met moeite een potje jam opendraaien. Zijn kleur was grauw, hij was niet vooruit te branden en betrapte zichzelf op sombere gedachten.

Uit de berekening van de hoeveelheid eiwit bleek, dat deze reus van bijna 2 meter dacht te kunnen overleven op 40 gram eiwit, want heel veel meer ging er simpelweg niet in. Hij bleek volstrekt ondervoed. Hij had per dag zeker 2-3 x meer nodig. Hoe moest hij dit binnen krijgen. Met wat goochelen met vlees, vis, ei, zuivel, met name kwark kon het opgelost worden.

Ricardo weegt nu stabiel 95 kg, heeft een BMI 26 en is weer een actief en blij man. Hij heeft beloofd 3 x per jaar bij ons binnen te springen om alert te blijven op zijn voedingstoestand en insluipende dieetfoutjes te herkennen.

Conclusie
Vitamines slikken vergeten de meeste mensen niet, maar werkelijk inzicht hebben in de dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen daar ontbreekt het bij velen nog aan. Er staat niet voor niets in de Richtlijn Bariatrie dat je levenslang begeleiding van een diëtist nodig hebt.

05-02-2012

Als het maar eerlijk is, mag alles.
Het is een lang verhaal, maar onderstaand hebben we er even uit gehaald.

Ask Oz what the three biggest health problems to affect both the US and the UK are today, and he doesn’t have to think about it for a second. “The first is obesity – without question. It’s responsible for most of the hypertension, diabetes, heart and cholesterol problems both countries suffer from. And you guys have a particularly big problem with it in Scotland, where you have some of the highest heart-attack rates in the world.”

Oz is surprisingly Mediterranean in his nutritional advice. “There are a lot of food Nazis in the US, but I believe if you can show people what’s really important, they’ll judge the rest for themselves.” It’s OK to eat eggs, whole milk (“skimmed milk actually makes you put on weight because once you’ve taken the fat out all that’s left is carbohydrate”), salt, fat, nuts, red wine, chocolate and coffee – so long as we don’t overindulge – but it’s “low-fat”, “low-carb” and “low-sugar” foods that are the enemy.

“All those labels are lies, because someone has adulterated real food, which means that people have to add all sorts of nonsense to make it taste like real food. There is only one rule in life: if it comes out of the ground looking the way it looks when you eat it, it’s good for you.”


bron: http://www.telegraph.co.uk/health/8970229/Dr-Oz-Oprahs-medical-guru.html

01-02-2012

Met goed gereedschap lukt alles!
Geef mensen gereedschap om zelf met hun gezondheid aan de slag te gaan!

In januari, de maand van goede voornemens zoals afvallen en gezonder eten, presenteert het Rijksinstituut voor volksgezondheid RIVM een rapport waaruit blijkt dat we gemiddeld weer dikker zijn geworden, met name rond de buikomvang. Iedereen is het er over eens dat een nationale gezondheidsramp dreigt. Terecht stelt Minister Edith Schippers van Volksgezondheid bezorgd te zijn over deze toename. Daarom is het onbegrijpelijk dat ze per 1-1-2012 draconische bezuinigings-maatregelen heeft getroffen in het budget van de dieetadvisering.
Deze maatregel treft direct een zeer grote groep kwetsbare patiënten, waarvoor de dieetadvisering bittere noodzaak is. Voor een groot deel van deze mensen wordt de dieetadvisering onbereikbaar. Blijkbaar tellen mensen met aandoeningen als kanker en voedselallergiën op voedselgebied niet mee bij de minister. Kortzichtig, want de zorgkosten voor deze groep zullen exploderen. In plaats hiervan trekt de Minister 70 miljoen euro uit voor een oplossing waarvan de effectiviteit zeer te betwijfelen valt.

Uiteraard is de steeds toenemende buikomvang een groot probleem. Echte dieetadvisering is een belangrijk middel om ook dat te bestrijden. Met de nadruk op echte. Voor de echte dieetadvisering zijn diëtisten opgeleid. Diëtist is een wettelijk beschermde titel die garant staat voor kwaliteit. Daarop zou de Minister moeten inzetten. In plaats daarvan wordt grof bezuinigd op de diëtist en worden patiënten door de minister in handen gedreven van laaggekwalificeerde aanbieders en van allerlei goeroes en charlatans die niets oplossen. De diëtist beschikt over alle vaardigheden om goede en effectieve begeleiding te geven, zowel op medisch psychologisch als praktisch gebied. De diëtist kan cliënten het gereedschap geven om wel voor zichzelf te zorgen en problemen echt op te lossen. Laat nu juist de diëtist door de minister te zijn wegbezuinigd!?

Een steeds toenemende buikomvang is niet zoals men vroeger dacht een teken van rijkdom of welvaart of zoals nu niet modieus, maar een teken dat het lichaam in nood verkeerd. Het lichaam weet geen raad met te veel en verkeerd eten en te weinig beweging en probeert daar zo goed mogelijk mee om te gaan. Insulineresistentie (het minder gevoelig maken van het hormoon insuline dat verantwoordelijk is voor de opname van glucose vanuit het bloed naar spieren) is daar het antwoord op, met toename van buikvet als gevolg. Op de lange duur heeft deze ontregeling echter grote gevolgen, onder andere het ontstaan van diabetes, hart en vaatlijden en onvruchtbaarheid.

Kan daar iets aan gedaan worden? Zeker, daar zijn geen dure medicijnen of ingewikkelde therapieën voor nodig; aanpassing van de dagelijkse voeding en beweging kunnen deze ontregeling weer volledig normaliseren! Dit is geen eenvoudige opdracht, goede uitleg , motivatie en begeleiding is een voorwaarde.

Dagelijks worden we overladen met reclame over "gezonde voeding" , alleen , reclame is "om te verkopen" , totaal iets anders dan voorlichting over gezonde voeding, zaken die in Nederland bedrieglijk door elkaar lopen en die de consument danig in verwarring kunnen brengen.

De diëtist is bij uitstek de professional die al deze vaardigheden om deze begeleiding te geven in zich heeft, goed opgeleid zowel op medisch psychologisch als praktisch gebied en laat deze dienst nu juist door de minister uit de basisvoorziening zijn wegbezuinigd!?

01-01-2012

Bon Appétit pakketten
Neem contact met ons op om onze eigen pakketten te bekijken, indien je niet aanvullend verzekerd bent. Onze pakketten zijn met zorg samen gesteld en hebben tot doel je zo snel mogelijk weer fit en gezond te krijgen, met de informatie om dat de rest van je leven te blijven.

15-12-2011

Aanvullende zorgverzekeringen met dieetadvisering voor 2012
Hieronder vind je het overzicht van de aanvullende pakketten van de verschillende zorgverzekeraars. Kies slim en voorkom dat de kosten van de diëtetiek geheel voor eigen rekening komen. Staat uw zorgverzekering niet in dit overzicht, dan wordt dieetadvisering in 2012 niet vergoed en is het wellicht de moeite waard om van zorgverzekering te veranderen.

Deze informatie is afkomsting van Independer, op deze site kun je alle verschillende pakketten vergelijken en eventueel gelijk overstappen.

Bekijk hier de paketten!