Geen potjes Latijn

Geen potjes Latijn


Nu weet ik weer waarom ik zo het land heb aan al die losse supplementen. Doe mij maar gewone aardappelen en groenten met natuurlijke ingrediënten, geen potjes vol indrukwekkende Latijnse namen en woorden.
Bepaalde voedingsmiddelen worden dusdanig bewerkt dat en schadelijke stoffen kunnen ontstaan, of de capsules bevatten een te hoge dosis van een bepaalde stof waardoor bijwerkingen kunnen optreden of de mensen die ze slikken nemen er (snel) te veel van.

Rode rijst supplementen
Chinezen gebruiken de rode gefermenteerde rijst al eeuwenlang als kleurmiddel voor gerechten. Op zekere dag bleek dat het een ‘natuurlijke’ cholesterolverlager ter vervanging van statines zou zijn. Rode-gist-rijst ontstaat door fermentatie van rijst en is onder allerlei merknamen bij de drogist en natuurvoedingswinkel.

Rode gist rijst wordt gebruik als supplement voor een normaal cholesterolgehalte, als mild alternatief voor statines. Rode gist rijst bevat monacolines, vooral monacoline K. Monacoline K lijkt op lovastatine en geeft dezelfde bijwerkingen als statines, zoals spierpijn en andere klachten aan het bewegingsapparaat en maag-darmklachten. De hoeveelheid monacoline K verschilt per supplement.

Rode kleurstof niet onschadelijk
Het gaat niet alleeen om Monocicline-K, maar door het gistingsproces met de schimmel Monascus purureus kan de giftige stof citrinine ontstaan. Het is wonderlijk dat dit bekend is en er toch supplementen gemaakt worden en gretig aftrek vinden. In het verleden zijn er al meldingen van bijwerkingen geweest na het gebruik van rode gist rijst. De klachten zijn net als de bijwerkingen van statines spierpijn, maag- en darmklachten.

Vaste dosering en bijsluiter
Eindelijk mogen vanaf 22 juni 2022 maximaal 3 milligram monacolinen per dagdosering bevatten. Ook moeten waarschuwingen voor deze stof duidelijker op de verpakking komen. Deze regels zijn op basis van advies van de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) vastgelegd in een nieuwe wet.
Bron: Lareb

Bon Appetit-Uw leefstijl-dietist, Nienke
info@bonappetitdietist.nl