Witte kerstdromen

Witte kerstdromen


Voor beelden van besneeuwde winterlandschappen hoeven we hier in Frankrijk niet heel ver te reizen. Op maximaal een uurtje of 2 is er volop sneeuw, ijs en vorst zowel in de Pyreneeën, op het Massif Central als in de Alpen.

Grappig genoeg had ik deze winter als hoofdredacteur van het tijdschrift NieuwsNed geen zin in een rood-groene kersteditie. In de zomer zag ik een plaatje van een winters strand. Het voelde ijzig koud aan. Laat nu geheel in lijn hiermee sneeuwwit gecombineerd met fijne tinten zoals ijsblauw en lichtgroen de kersttrend van 2022 zijn!

Koude winter
Volgens trendwatcher zorgen sneeuwwit, ijsblauw, licht beton grijs en frisse accenten voor een kraakheldere kerstsfeer in huis! Dan vraag ik me af of ik dit zelf bedacht heb, voorvoeld heb of een voorspellende aard heb of zou ik dat in de zomer misschien ergens gezien of gelezen hebben? We houden het maar op het laatste!
Met de energiecrisis in het vooruitzicht zou het best eens een koude winter kunnen worden met een borstrok uit de mottenballen, maillot onder de lange broek en hete preisoep.

Witte kerst op en aan tafel
Nee, alsjeblieft niet met die afschuwelijke spuitbussen vol nep-sneeuw, maar met een wit kerstmenu met alleen maar witte drankjes, witte gerechten op witte borden en natuurlijk wit tafellaken met echte gesteven witte servetten.

Nadenkende over witte ingrediënten kom ik qua proteïnen niet verder dan witvis, Jacobsmosselen, tofu en met een beetje goede wil kipfilet. Wat betreft de groente zijn we ook al niet ruim bedeeld: uien, knoflook, BXL-lof, bloemkool, wit van prei, asperges, knolselderij, witte kool en venkel. Deze laatste vier zijn duidelijk niet lelieblank. Op het gebied van nagerechten is er meer keuze al zijn ook die ingredienten niet allemaal sneeuwwit: kwark, yoghurt, slagroom, vanille-ijs, witte chocola, marshmallows, eiwitschuim-macarons, kokos, witte druiven die licht groen zijn, haha!

Ooit tuigden wij een wit-feest op. Alle gasten kwamen in witte kleding en mijn vriendin Min en ik fleurden het geheel op met kleurige bandages. Dit was om een andere danspartner te vinden dan de eigen. Zoiets zou je nu ook kunnen doen per gang.

Kerstinstructies
De amuses bij de apéro worden gemaakt door de licht groene bandages. Het koude voorgerecht wordt bereid door de ijsblauwe sjerpen, het warme hoofdgerecht door de zachtroze halsdoekjes, de kaas komt van de zachtgele equipe en het nagerecht is van de ijskoningen/-ginnen. Je stuurt de kleurenstofjes of gekleurd briefpapier in desbetreffende enveloppen aan de betrokkenen samen met de suggesties en/of recepten. Het wordt natuurlijk helemaal spannend als je het aan henzelf overlaat.

Suggesties voor een witte kerst-dromen-menu 2022

  • Witte kerst'champagne' met bolletje citroenijs
  • Amuses: Toastjes met witte roomkaas, gevulde eitjes met witte vis-smeerseltje, gemarineerde tofu, bolletje mozzarella met kerstomaatje
  • Ceviche van tongfilet, limoen en venkel
  • Romige preisoep met croutons
  • Jacobsmosselen uit de oven met aardappelgratin en bloemkool
  • Wit kaasplankje met witte druiven
  • Pannacotta met appel en witte schuimhoed


Bon Appétit en geniet alvast net als ik van de voorbereiding.

Bon Appetit, Uw leefstijl-dietist, Nienke
info@bonappetitdietist.nl